Co je na olivovém oleji nejdůležitější


Složení – kdo je zastáncem zdravé výživy a vybírá si rostlinné oleje ke konzumaci nebo třeba i pro masáže a kosmetiku, pravděpodobně mu neunikne, že velmi příznivým složením vyniká zejména olej olivový. Můžete jej využívat v teplé i studené kuchyni včetně smažení.

Proces zpracování – když kupujete v supermarketu rostlinné oleje, měli byste vědět, že mohou být zpracovány odlišnými způsoby. Na toto si dávejte zvláště dobrý pozor, protože může být výchozí surovina sebeúžasnější, ale pokud ji znehodnotíte, výsledný efekt nebude valný. V první řadě dbejte o to, aby olej nebyl lisován z pokrutin – to jsou pouze pevné částice, co zbyly po prvním lisování plodů. V pokrutinách je sice ještě hodně oleje, ale k jeho získávání se využívají různé chemické látky, není to tedy čistý lisovací proces, kde máte jistotu, že jde o panenský olej.

olej z oliv

Dále by měl být olej lisovaný za studena, protože tím se v něm uchovají všechny cenné látky, zejména vitamíny a enzymy. Máte pak v ruce to nejlepší, co můžete mít, v podstatě téměř celý olivový plod, jen v rozmačkané a koncentrované podobě.

A zajímat by vás mělo, zda je v BIO kvalitě, a zda není rafinovaný. Rafinací se ztrácí mnoho živin, i když se tímto procesem vyplavují z olejů toxické chemikálie, např. pesticidy a herbicidy. Proto dbejte o to, aby olej byl v BIO kvalitě, protože tito pěstitelé musí dbát o to, aby pesticidy a herbicidy nebyly při pěstování používány.

olivový olej

Výkup olivového oleje od rodinných farem

Někteří prodejci olivových olejů se kontaktují s rodinnými farmami Olivum, které jim zaručí, že jimi pěstované olivy budou odpovídat špičkové kvalitě a budou tak schopné konkurovat i těm nejdražším a nejlepším olejům v superprémiové kvalitě, které jsou nám předkládány v supermarketech. Výhodou malých prodejců je ovšem fakt, že ti jsou s rodinnými farmami v přímém kontaktu a odjinud nenakupují, takže při nákupu nemůžete, jak se říká, „šlápnout vedle“.